Szőlő és bor
Abasár a Mátra déli lábánál, Budapesttől 90 kilométerre, Gyöngyöstől 8 kilométerre északkeletre, a Sárhegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében helyezkedik el.
A település már évszázadok óta lakott terület és története, történelme egybefonódik a szőlőtermesztéssel és a borral. Abasáron található hazánk legmagasabban fekvő szőlőtermesztő területe, mely a Sárhegy lejtőin lelhető fel. A Sárhegy déli fekvése miatt illatában és zamatában gazdag szőlő terem, melyből kiváló minőségű borokat állítanak elő. A borokat sziklába vájt pincékben tárolják. A Mátra egyik leghíresebb bortermelő települése méltán híres különleges karakterű nedűjéről: az Abasári Olaszrizlingről. Az Abasári Olaszrizling száraz bor, melynek Abasáron évszázados hagyományai vannak.
Abasár olyan nyitott település mely számára fontos, hogy bemutassa történelmét, hagyományait, kultúráját és méltán híres borait. Számos rendezvénnyel, fesztivál megszervezésével csábítják a környék, a régió és az ország miden részéről érkező látogatókat.
A festményeket a vendéglátó háziasszony festette.
Aba Sámuel király
Aba Sámuel harmadik magyar király /1041-1044/ a vesztes Ménfői csata után a Krónika szerint a Tiszántúl felé tartott, mikor orvul végeztek vele. A gyilkosság helyszínét Füzesabony környékére teszik, mások szerint a csatában, vagy egy közeli faluban végeztek vele. Testét először a feldebrői kolostorban helyezték nyugalomra, majd később Abasáron temették el, az általa alapított monostor falai között, a község közepén elhelyezkedő Bolt-tetőn. Sírja jelenleg is feltárás alatt áll.
A festményeket a vendéglátó háziasszony festette.