Facebook

Kapcsolat

Hegedűs Ferencné

3261.ABASÁR, FŐ ÚT 5.

Mobil: 30/4889671

Tel/fax: 37/360-690

E-mail: kagylo4@gmail.com

Értékelések alapján

Szuper Szállás - Hegedűs Vendégház és Pincefogadó Abasár

Krisztusi szőlőtő Abasáron

2010.02.28.

Krisztusi szőlőtő Abasáron

1991. október 23-án, II. János Pál pápa magyarországi látogatása tiszteletére szentelték fel...

A Gyöngyöstől néhány kilométerre lévő Abasár a mátraalji szőlőtermelés messze földön híres központja. A hegyek közt megbúvó, kicsiny falu ma már nem látható bencés apátságát még 1042-ben Aba Sámuel alapította. A szőlőművelő munkának köszönhetően tisztes jólétben élő abasáriak jóravaló keresztények is, akik a kétszeresen is pap - Papp Géza - plébánosnak köszönhetően jól ismerik a szőlőtőről szóló krisztusi tanítást: \"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad s én benne, az bő termést hoz.\" (Ján. 15,1 skk.) A szőlőn kívül azonban más, Európában is egyedülálló nevezetesség is látható Abasáron. Erről beszél a plébános, aki cukorbetegsége ellenére a környék falvainak lelki gondozását is ellátja.

- Az ötmillió meg nem született gyermek emlékére emelt emlékművet 1991. október 23-án, II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából szentelte fel a bíboros. Kovács Mihály ózdi szobrászművész alkotását korábban teljesen véletlenül, még kisplasztika formájában pillantottam és szerettem meg. A látvány elég beszédes: két, szinte fohászkodó kéz tartja az élet ősi jelképének tekinthető napkorongot, amelynek közepén egy magzati életkorú gyermek helyezkedik el.
- Hogy sikerült egy ilyen kis falunak egy ilyen nagyszerű emlékművet emelnie?
- Az önkormányzat képviselőtestülete ellenszavazás nélkül fogadta el a megépítésre vonatkozó javaslatot. Azóta minden év december 28-án, a betlehemi gyermekgyilkosság áldozatául esett kisdedek emléknapján zarándoklatot tartunk, virágokat helyezünk el, gyertyát gyújtunk. Az ország minden részéről jönnek emlékező, koszorúzó emberek. Misézett és együtt zarándokolt velünk Takács Nándor székesfehérvári püspök és Márfi Gyula veszprémi érsek, templomi beszédet tartott Kellermayer Miklós sejtbiológus professzor, most december pedig velünk voltak a Szeplőtelen Szív lovagrend tagjai, engesztelő imákat mondtak a szombathelyi Szociális Testvérek.
- Lehetséges, hogy amint a plébános úr \"kétszeresen is\" pap, ugyanolyan kettős indítéka van annak, hogy éppen az Ön falujában épült fel ez az Európában páratlan emlékmű?
- Papi mivoltomban, egyházam és II. János Pál pápa Evangelium vitae-jének szelleme kötelez a megfogant emberi személy életének tiszteletére és védelmére. Abban azonban, hogy ezt más paptársaimnál talán kissé szorgosabban teszem, szerepe lehet, hogy oly sok felnőtt embertársammal együtt én magam is abortusztúlélő vagyok. Édesanyám ötgyermekes özvegyemberrel kötött házasságot és már élt egy nővérem, amikor én hetedikként jelentkeztem. Apám rokonsága élesen el is utasított, amikor kérdőre vonta szegény anyámat: mit keres ott a pelenka, ahol már eladó sorban lévő lányok vannak?! Akkor aztán az én drága édesanyám hazament Borsodnádasdra, ahol az ő édesapja 14 gyermeket tartott el. Anyai nagyanyám tömören válaszolta a kényszerítő apai rokonságnak: \"Az élettel nem játszunk!\" Aztán pedig addig tartotta az ellenséges \"rokonságtól\" veszélyeztetett terhes, velem várandós édesanyámat házában, amíg már nem lehetett engem abortálni. Életre szóló szövetségese volt ebben az a szilvásváradi, sánta zsidó orvos, aki a család orvosaként maga is biztatta őt, hogy tartson meg engem.
- És minderről hogyan szerezett tudomást?
- Egy mátrai falucskába vitt az édesanyám menedékház szentelésre. Én akkor már 4-5 éves voltam. Ott egyszer csak találkoztunk a Winter doktor úrral, aki megkérdezte, kit tart kézen fogva. Amikor édesanyám elmondta, az orvos fölemelt magához, hosszan megcsókolgatott, majd így szólt: \"Hát bizony mégiscsak kár lett volna, ezért a göndör hajú fiúcskáért...!\"
- Ezen a fényképen pedig itt az a fiúcska, akit a bélapátfalvi gyermek szépségversenyen a legszebbnek ítéltek!
- Ez is, az is emberek ítélete volt. Én azt gondolom, hogy Isten szemében minden megszületendő ember szép, ezért ő minden gyermeket szeret, s akkor örül, ha ugyanilyen, megkülönböztetés nélküli szeretettel ajándékozzuk vagy védelmezzük az általa kapott magzatgyermeki életeket is.

Lejegyezte (ti) /2001-Magzatvédő Társaság/

vissza